Onze missie

Koffie met een missie

Het verhaal van Etiopika is het verhaal van Simon en Samuel Addisalem. Twee broers uit Ethiopië. Van de € 3,95 voor een kop koffie in een Nederlandse koffiezaak zien zij slechts een paar cent bij de koffieboer belanden. De rest verdwijnt in de handelsketen. Dat moet anders, vinden de broers. 

Hun droom: 100% eerlijke koffie. Dat begint bij u. Ja, bij u, de koffiedrinker die thuis of in de horeca geniet van een kop koffie. Simon en Samuel willen heel graag dat u zich bewust bent van wat u drinkt, waar het vandaan komt en wie het verbouwd heeft. En dat u vervolgens weloverwogen kiest voor de lekkerste koffie die ook nog eens 100% eerlijk is. Dat is Etiopika.

100% eerlijke koffie
Niet 30%, 70% of zelfs 95%, Etiopika is 100% eerlijke en duurzame koffie. Iedere boon gaat rechtstreeks van de koffieboer naar uw koffiekop, zonder tussenkomst van allerlei partijen of een oneerlijke handelsketen die een groot deel van de winst incasseert. De bonen worden tegen kostprijs geïmporteerd, gebrand en verkocht.  Dit betekent voor de koffieboer een veel betere prijs voor zijn topproduct. En voor de lokale gemeenschap in Ethiopië meer geld voor educatie, innovatie en ontwikkeling.

Ontstaan

Etiopika maakt de droom van Simon en Samuel werkelijkheid. Als Ethiopiërs kennen ze de koffieregio’s als hun broekzak en weten precies waar de beste, ecologisch verantwoorde koffie groeit. Ze kennen de boeren en kopen direct bij hen in. Betalen een faire prijs én investeren in scholing en ontwikkeling van de boeren. Ze dragen ook bij aan de verbetering van de landbouw in Ethiopië. Door hun droom te realiseren heeft Etiopika impact op de persoonlijke levens van koffieboeren én de ontwikkeling van de koffieteelt in Ethiopië. Door te genieten van Etiopika draagt u daaraan bij.

Herkomst van koffie uit ethiopie

Nog even over de koffie zelf. Die wordt zonder bestrijdingsmiddelen op biologische basis verbouwd. De premium kwaliteit van Etiopika is afkomstig van koffievelden die hoger dan  4.000 meter boven de zeespiegel liggen. De oogst begint voor zonsopgang en het wassen begint direct daarna en is voor 9.00 uur gereed. Spitsuur! Het branden en verpakken van de koffie gebeurt in Deventer in één van de meest duurzame koffiebranderijen ter wereld.

Eerlijke koffie, wat is dat eigenlijk?

Wereldwijd drinken mensen graag een kop koffie… en terecht! Met die mondiale vraag is er in de loop der eeuwen een wereldmarkt ontstaan met bijbehorende verdienmodellen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in de koffiehistorie veel misging en nog steeds misgaat. Slavernij en moderne slavernij zorgden en zorgen voor zo laag mogelijke teeltkosten. De winst gaat zelden naar de mensen die de koffie telen: de koffieboeren. Het meeste geld wordt verdiend na de oogst, als het zwaarste en meest risicovolle werk is verricht.

Wie kent ze niet: dure, exclusieve Italiaanse koffiemerken. Koffie is in Italië een zeer belangrijke bron van inkomsten, maar er wordt geen enkele koffieboon geoogst. Het klimaat is er niet geschikt voor. Hetzelfde geldt voor Nederland en andere grote Westerse economieën.

Eerlijke specialty koffie van Etiopika

Koffie komt uit landen als Brazilië (60), Vietnam (137), Colombia (80), Indonesië (117) en Ethiopië (172), het moederland van Etiopika. Hier is de positie van koffieboeren uiterst zwak. Zij produceren de beste koffie maar zijn voor hun prijzen afhankelijk van grote inkopers. Dat ze te weinig verdienen aan het product heeft impact op hun persoonlijke leven. Hun bestaan is armoedig, geld voor scholing van kinderen is er zelden, net als de middelen om normaal betaalde werknemers aan te nemen en zo werkloosheid te bestrijden. Die getallen tussen haakjes? Dat is de positie van deze landen op de wereldranglijst als het gaat om welvaart.

Dit zijn Etiopika ’s kenmerken van eerlijke koffie

  • Een goede prijs voor de koffieboer
  • Ecologische koffieteelt zonder bestrijdingsmiddelen
  • Eeen goed salaris voor medewerkers van de koffieboer
  • Veilige arbeidsomstandigheden
  • Positieve impact op ontwikkeling van de regio en innovatie in de sector

Om dit te realiseren gaat Etiopika koffie zonder tussenhandel van boer naar uw koffie- of espressoapparaat. Koffie die niet alleen lekker is, maar ook goed voelt.

Feedback